هوش مصنوعی در پزشکی چیست؟
هوش مصنوعی در زندگی انسانها نقش زیادی دارد. این امر در پزشکی اهمیت فوق العاده ای دارد.
هوش منصوعی میتواند به پردازش دادههای پزشکی کمک کند و به متخصصان پزشکی بینشهای مهمی بدهد، نتایج سلامتی و تجربیات بیمار را بهبود بخشد.
هوش مصنوعی به کمک پزشکان می آید ؛ و داده های پزشکی را پردازش کنند و می تواند به کمک این پردازش ها می توانند علل بیماری تشخیص دهند و از بوجود آمدن خطا های احتمالی جلو گیری کنند.
به لطف پیشرفت های اخیر در علوم کامپیوتر و انفورماتیک، هوش مصنوعی (AI) به سرعت به بخشی جدایی ناپذیر از مراقبت های بهداشتی مدرن تبدیل می شود.
در حال حاضر، هوش مصنوعی در تنظیمات پزشکی،پشتیبانی تصمیم گیری بالینی، تحلیل تصویر برداری، فراهم کردن راه دسترسی سریع به اطلاعات بیمار درباره درمان ، داروها و سایر نیازهای بیمار به ارائه دهندگان خدمات سلامت کمک می کند .
در تصویر برداری پزشکی ، ابزار های هوش مصنوعی برای تجزیه و تحلیل سی تی اسکن، اشعه ایکس، MRI و سایر تصاویر برای ضایعات یا سایر یافتههایی که رادیولوژیست انسانی ممکن است از دست بدهد، استفاده میشود.
هوش مصنوعی در پزشکی از دو راه می تواند کمک کند:
- هوش مصنوعی در روش مجازی درقالب پرونده های الکترونیک سلامت تا راهنمایی های مبتنی بر شبکه های عصبی برای درمان ارائه می شود.
- هوش مصنوعی در روش فیزیکی مربوط به ربات های است که در پروتز های هوشمند و انجام عمل های جراحی کمک می کند.
در سال های اخیر جراحی با استفاده از ربات محبوییت بالای دارد. این ربات به کمک پزشکان می آیند که روش درمانی با استفاده از دقت بالا، انعطاف پذیری و کنترلی انجام می دهندکه از توانایی انسان ها خیلی فراتر است.
ربات های هوش مصنوعی مجهز به بازوهای مکانیکی ، دوربین و ابزارهای جراحی هستند. جراحان با یک رایانه بازوهای مکانیکی کنترل می کند و ربات ها تصویر3 بعدی و بزرگنمایی از محل دقیق جراحی نشان می دهند. که برای افزایش مهارت ، تجربه و دانش پزشکان برای انجام روش نوینی از جراحی می شود.
رشد در حوزه ی دارویی
صنعت دارو و داروسازی یک صنعت هزینه بر است و به تحقیقات بالایی و نیرو انسانی زیادی نیاز دارد، در این حوزه هم هوش مصنوعی وارد شده و هزینه های کشف و توسعه دارو های جدید بصورت چشمگیر کاهش داده است.
ایجاد طرحهای دارویی و یافتن ترکیبهای دارویی بهتر. بااستفاده از هوش مصنوعی می توان ، بر بسیاری از مسائل و چالش های کلان داده که صنعت علوم زیستی با آن روبرو است غلبه کرد.
دارو عنصرحیاتی در زندگی همه ی انسانهاست. این صنعت قدمت طولانی دارد ولی با وجود پیشرفت علم و دانش از هر 10 دارو که فرایند تهیه فرمولاسیونش انجام می شود 9 دارو در مراحل تست و کسب مجوز با شکست مواجه می شوند، و همین موضوع خسارت هنگفتی به این صنعت وارد کرده .
استفاده از فناوریهای مبتنی بر تحلیل کلان داده و هوش مصنوعی، میتواند سبب بهبود چشمگیری درزمینهی داروسازی شود؛ زیرا باعث افزایش دقت در وهله ی تهیهی فرمولاسیون و کاهش هزینه و زمان در کل روند دارو پژوهی و داروسازی میشود.
آیا هوش مصنوعی می توانر جای پزشکان را بگیرد؟
خیر ، چون هر چقدر هم این ربات ها کارآمد باشد ولی نمی تواند احساسات و عواطف داشته باشند، و نمیتواند احساس اعتماد در بیمار ایجاد کنند.
بنابراین با وجود مزایای بالا هوش مصنوعی و کمک های ویژه در حوزه پزشکی ولی دور از انتظار است که بتوانند جای پزشکان را بگیرند.